Despre noi

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Agricultura

Anul 2007, data aderării României la Uniunea Europeană,a marcat o epocă nouă în economia agricolă şi de dezvoltare rurală a ţării noastre. În acest context, România trebuie să îşi adapteze rapid economia agricolă şi de dezvoltare rurală pentru a se putea integra în piaţa internă a Uniunii Europene şi a adopta în totalitate Politica Agricolă Comună (PAC).

Aderarea la UE este, probabil, cel mai puternic factor de presiune pentru reforma rapidă a agriculturii şi economiei rurale româneşti, dată fiind necesitatea integrării cu succes în economia rurală europeană.

Modelul european de agricultură se bazează pe un sector competitiv, orientat spre piaţă, îndeplinind, totodată, şi alte funcţii publice, cum ar fi protejarea mediului înconjurător, oferirea unor aşezari rezidenţiale mai convenabile pentru populaţia din spaţiul rural, precum şi integrarea agriculturii cu mediul înconjurător şi cu silvicultura. Politica Agricolă Comună îşi deplasează accentul de la subvenţiile directe acordate agriculturii (pilonul I al PAC) spre dezvoltarea integrată a economiei rurale şi spre protejarea mediului înconjurător (pilonul II al PAC).

Economia rurală românească, dominată de agricultură în mare parte, este încă slab integrată în economia de piaţă. În contextul actual al economiei de piaţă, de modul înţelegerii şi aplicării tehnicilor de marketing depinde bunăstarea cetăţenilor din zona rurală şi urbană, precum şi bunăstarea producătorilor agricoli.

Dezvoltare rurala

Rezultatele Studiului privind actualizarea costurilor standard și elaborarea costurilor standard pentru operațiunile noi care se pot sprijini prin intermediul costurilor standard în viticultura, uzitate în contextul PNS 2023-2027
- Luni, 18 Iulie 2022
Consultare publică - GHID INFORMATIV pentru beneficiarii Măsurii 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice
- Luni, 07 Februarie 2022
Consultare publică - GHID INFORMATIV pentru beneficiarii Măsurii 10 - agro-mediu şi climă
- Luni, 07 Februarie 2022
Consultare publică - GHID INFORMATIV pentru beneficiarii Măsurii 11 – agricultură ecologică
- Luni, 07 Februarie 2022
Consultare publică - Ghidul solicitantului Măsura 14 – „Bunăstarea animalelor” - pachetul a) – plăți în favoarea bunăstării porcinelor
- Miercuri, 02 Februarie 2022


Legislatie dezvoltare rurala
Proiecte tip - in atentia beneficiarilor
Orientări strategice naționale pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane defavorizate (2014-2020)
Grupurile si organizatiile de producatori recunoscute

Open Hours

Monday - Thursday:
11AM - 5PM
Friday - Sunday:
10AM - 5PM

Dinner Hours

Monday - Saturday:
11AM - 2PM
Sunday Brunch:
10AM - 1PM
Organizarea Târgului Produs în GAL în cadrul Evenimentului „ROMÂNIA – LEADER de 10”
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori

Târgul Produs în GAL este organizat cu prilejul împlinirii a 10 ani de când Programul LEADER se implementează în România și 30 de ani de Program LEADER în spațiul european. Pe parcursul celor patru zile de târg, membrii Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) împreună cu producătorii, beneficiari ai acestora, vor organiza standuri expoziționale cu vânzare de produse agroalimentare și meșteșugărești/nealimentare. Vor fi prezentate produse diverse, specifice mai multor regiuni.

De-a lungul timpului, MADR a implementat metoda LEADER cu responsabilitate și asumare, implicând GAL-urile în spiritul dezvoltării comunităților locale. Pentru viitor, MADR își propune să continue în această privință în beneficiul spațiului rural, într-o abordare de jos în sus, pornind de la nevoile identificate în comunitate.

Evenimentul se adresează în special Grupurilor de Acțiune Locală care își asumă dezvoltarea armonioasă și durabilă a mediului rural, dar și altor actori din domeniul public sau privat implicați în menținerea impactului Programului LEADER la cote înalte.

Prin intermediul acestui eveniment se va realiza un schimb de idei și de planuri realiste care să contribuie la un viitor rural menit să atingă potențialul zonelor rurale din România și Uniunea Europeană.